3×3 Sport

Počeci intenziviranog fokusa na 3×3 („3 na 3“) košarku datiraju u 2007. godini, kada je FIBA (Svetska košarkaška organizacija) odlučila da treba da se napravi eksperiment sa alternativnom formom sporta na Olimpijskim igrama mladih (YOG) 2010. godine u Singapuru. Nakon studija sprovedenih 2007. godine od strane Komisije za košarku mlađih kategorija FIBA i Međunarodne komisije za takmičenja, poslata je preporuka Centralnom bordu FIBA da 3×3 košarka bude format takmičenja koji će igrati 2010. godine na Olimpijskim igrama mladih, da bi zvanično 3×3 košarka kao sport bila odobrena u decembru 2007. godine.

Ovaj vid košarke je prepoznat zbog činjenica da je mlad, urban i šalje pozitivnu sliku, kao i zbog svoje univerzalnosti, ali možda po najviše zbog činjenice da je limitirana infrastruktura potrebna za igru. Prema tome, 3×3 košarka je identifikovana kao potencijalni katalizator za razvoj košarke na svetskom nivou.

Sve kockice su se složile konačno u decembru 2011. godine kada je Centralni Bord FIBA dao odobrenje za međunarodni kalendar takmičenja, počevši od 2012. godine, koji je podrazumevao i FIBA 3×3 Svetsko prvenstvo (za seniorke i seniore) i FIBA 3×3 World Tour (a kategoriji muških ekipa proizvoljno sastavljenih), kao i takmičarsku mrežu koja je perjanica svih takmičenja koja se internacionalno organizuju.