Istorijat

3×3 Republika Srpska osnovana u aprilu 2019. godine, kada je i izabrano prvo rukovodstvo. Cilj osnivanja organziacije jeste bio uvezivanje i usklađivanje termina turnira, kao i bolja promocija 3×3 sporta u Republici Srpskoj. 

Iste godine 3×3 Republika Srpska postaje stalni član Košarkaškog saveza Republike Srpske, a Udruženje je upisano u „Registar sportskih organizacia  i drugih organizacija u oblasti sporta Republike Srpske“ pri Ministarstvu porodice omladine i sporta.

Za predsjednika je izabran Ljubiša Šikarac iz Prnjavora, potpredsjednici su bili Siniša Šolaja iz Prijedora i Dušan Ristić iz Gradiške. Upravni odbor činili su sljedeći delegati: Aleksandar Vranješ iz Banja Luke, Milan Kajmaković iz Bijeljine, Nikša Milunović predstavnik igrača, Ljubiša Šikarac iz Prnajvora, Miroslav Kovač sa Pala, Rodoljub Petković iz Teslića i Nikola Topalović iz Trebinja.

Prvu sezonu 3×3 lige Republike Srpske činilo je 16 gradova Ugljevik, Petrovo, Banja Luka, Šipovo, Modriča, Bijeljina, Prnjavor, Novi Grad, Doboj, Šamac, Han Pijesak, Trebinje, Gacko, Gradiška, Derventa i Teslić.

Finalni Turnir 3×3 lige Republike Srpske odigran je u Banja Luci na Trgu Krajine.

Druga sezona 3×3 lige Republike Srpske koja se trebala igrati 2020. godine zbog panedemije Korona virusa i zabrane organizovanja Javnih događaja nije se igrala po stanicama/gradovima, a u Prnjavoru je odigran Finalni turnir.

Treću sezonu 2021. godine 3×3 liga Republike Srpske dobila je generalnog sponzora, brend „Nikšićko pivo“ ligu je činilo 16 gadova Ugljevik, Petrovo, Banja Luka, Doboj, Lopare, Laktaši, Prnjavor, Šipovo, Gradiška, Šamac, Prijedor, Bijeljina, Kozarska Dubica, Nevesinje, Derventa i Modriča.

Finalni turnir se igrao na terenima Studentskog centra Nikola Tesla u Banja Luci.

Četvrtu sezonu 2022. godine Nikšićko pivo 3×3 lige Republike Srpske činilo je 20 gradova Ugljevik, Petrovo, Trn, Modriča, Doboj, Kozarska Dubica, Novi Grad, Prnjavor, Šipovo, Lopare, Šamac, I. Drvar, Brod, Prijedor, Gradiška, Bratunac, Bijeljina, Laktaši, Teslić, Derventa i Banja Luka. Tokom ove sezone liga je dobila izlaz na međunarodnu scenu tako da je pobjednik regularnog dijela prvenstva ostvario nastup na finalu Austrijske lige koja je imala status čelendžera. Finalni turnir odigran je na terenima Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banja Luci.

Nakon četiri godine, po statutu bira se novo rukovodstvo, a za predsjednika je reizabran Ljubiša Šikarac iz Prnjavora, potpredsjednici su Miroslav Kovač sa Pala i Zoran Dobrić iz Laktaša a članovi Upravnog odbora: Milan Kajmaković iz Bijeljine, Darko Rističević sa Pala, Mišo Stojanović iz Teslića, Dragan Kojić iz Rogatice, Goran Garačić iz Broda, Vladimir Miličić iz Šipova te Nikša Milunović predstavnik igrača.

Peta sezona 2023. godne igrala se u rekordna 24. grada Republike Srpske : Ugljevik, Višegrad, Petrovo, Bratunac, Banjaluka, Trn, Doboj, Modriča, Kozarska Dubica, Teslić, Derventa, Nevesinje, Gacko, Novi Grad, Laktaši, Lopare, Prnjavor, Foča, Brod,I. Drvar, Prijedor, Šipovo i Bijeljina, dok je u kalendaru bio i Šamac kao 25. grad ali zbog vanredne situacije izazvane vremenskim neprilikama turnir nije odigran u sklopu lige.

Finalni turnir igrao se u Gradišci, a pobjednik je osvajio slot za čelendžer Pont du Gard u Francuskoj.

Šesta sezona 2024. godine igra se u 22 grada/opštine, a novina je da se u sklopu Nikšićko pivo 3×3 lige Republike Srpske igra i SoccerBet tur, uz direktan prenos ma Arena sport TV.

Prvi turnir ove sezone bio je u Derventi.

Svi turnir priznati su od strane Međunarodne košarkaške federacije 3×3 (FIBA3X3) i od ove godine dobili su viši nivo kada je u pitanju bodovanje prilikom učestvovanja na istim.